Prosty i użyteczny skład. Sprawdź co znajdziesz w kosmetykach HelloECO

person Opublikowane przez: Agnieszka Sobczyńska-Damaszk W: comment Komentarz: 0 favorite Hit: 529

Od samego początku wiedziałyśmy czego nie chcemy dodawać do naszych kosmetyków. Wiedziałyśmy, że mają to być proste składy, im prościej tym bezpieczniej...

Łatwiej zaobserwować co nam służy, a czego nasza skóra nie lubi. Stąd proste, nieprzetworzone (nierafinowane) składniki, które tworzą nasze kompozycje, bo tylko z takiej jakości surowców nasza skóra ma szansę czerpać.

Jeśli nie rozumiesz co jest w składzie kosmetyku, po prostu nie kupuj go!

Wiedziałyśmy też, że chcemy w prosty i zrozumiały sposób wytłumaczyć co znajduje się w kosmetyku, żebyście mogli właściwie go dobrać, bez dylematów, bez niezrozumiałego języka, „składu” po łacinie. Wynika on z wymogów prawa ale nam, konsumentom nic nie mówi… Zobaczcie jak opracowałyśmy etykietę, żebyście mogli odczytać składniki. Składniki podajemy w kolejności - od tych z największym stężeniem. Na końcu są te, których jest najmniej. Teraz dokładnie, literalnie wiesz co kupujesz.

HelloECO przyjazny skład kosmetyku

Co dodajemy do receptur HelloECO?

Woda i hydrolaty

Woda jest podstawą naszych kosmetyków, bez niej trudno mówić o dobrej wchłanialności, nawilżeniu. Nie jest tanim wypełniaczem ale elementem, bez którego większość składników nie przeniknęła by dalej. Po prostu. Kosmetyki oparte na samych tłuszczach i olejach właśnie dlatego, że nie zawierają w sobie wody, należy aplikować na mokre ciało…

Hydrolaty to wody roślinne, uzyskiwane poprzez destylację parą wodną. Posiadają wiele cennych właściwości tak jak rośliny, z których są uzyskiwane. Świetnie oczyszczają skórę, wygładzają i nawilżają.

Nasz ulubiony to hydrolat geraniowy ponieważ intensyfikuje działanie innych hydrolatów i dobrze nawilża. Znajdziesz go w naszym serum do twarzy:serum do twarzy

Masła i oleje nierafinowane, tłoczone na zimno, z ekologicznych upraw, certyfikowane

HelloECO nierafinowane masła kosmetyczne

Kakaowe

Nasze ukochane masło kakaowe - świeże, naturalne, bogatego w potas, magnez i żelazo. Uwielbiamy jego przeciwstarzeniowe działanie. I ten czekoladowy, intensywny zapach…

Kawowe

Pokochałyśmy także masło kawowe, które wytwarzane jest z tłoczonego na zimno oleju z palonych ziaren kawy. Dodajemy je do naszego masła-emulsji do ciała, dla tych z Was, którzy uwielbiają kawę i jej aromat ale przede wszystkim gdy potrzebujecie silnej regeneracji i odnowy. To masło pomaga gdy zmagasz się ze zwiotczałą skórą (np. w czasie diety kiedy tracisz kilogramy) lub po silnym opalaniu, kiedy skóra niezwykle potrzebuje nawilżenia i regeneracji.

Shea

Surowe, nierafinowane, o charakterystycznym orzechowym zapachu. Bardzo twarde. Stosujemy je w wielu recepturach ponieważ jest odpowiednie dla każdego rodzaju skóry. Jest niewielkie prawdopodobieństwo wystąpienia alergii. Działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie.

Mango

Goi i zmiękcza, wygładza i poprawia elastyczność skóry. Za te wszystkie cudowne właściwości dodajemy je do kremów do rąk i balsamów do ust. Koniecznie wypróbuj i sama sprawdź: kremy do rąkbalsamy do ust

Bacuri

Ciemnobrązowe, ma piękną żywiczną strukturę i bardzo oryginalny zapach. Wzbogacamy nim masła-emulsje do ciała ponieważ łagodzi podrażnienia. Pomaga w pielęgnacji skóry łokci i kolan, które często wymagają regeneracji.

W naszych recepturach bazujemy oczywiście na kilku kluczowych olejach

HelloECO nierafinowane oleje kosmetyczne

Z miąższu owoców awokado

Bardzo bardzo, bardzo wartościowy dla nas olej o działaniu silnie regenerującym. Na jego bazie powstała receptura kremu do rąk, który jest prawdziwym ratunkiem zwłaszcza dla zniszczonych dłoni, szczególnie zimą. Latem świetny na opaloną skórę, naprawia „szkody” posłoneczne.

Z orzechów laskowych

Krem do rąk nie może pozostawiać tłustego filmu - powinien szybko się wchłaniać. Dlatego do naszego serum do rąk stosujemy olej orzechowy. Doskonale się wchłania, jest bogactwem witamin A i E, rewitalizuje wszystkie rodzaje skóry w tym także naczynkową.

Ryżowy

Nie powoduje alergii, delikatny ale stymuluje procesy naprawcze i odmładza. Jest bazą naszego „białego”, bezzapachowego kremu do rak oraz balsamu do ciała intensywnie nawilżającego.

Z kwiatów Monoi de Tahiti

Jest to macerat kwiatów Monoi (Gardenia taitensis) w oleju kokosowym. Kwiaty monoi zbierane są ręcznie i macerowane w oleju kokosowym kilkanaście dni. Uwielbiamy jego cudowne właściwości zmiękczania naskórka, nawilżania skóry oraz ochronę przed działaniem wiatru i słońca. Olej monoi to ulga w pielęgnacji skóry poparzonej przez słońce. Znajdziesz go w naszym balsamie do ciała: Balsam do ciała intensywnie nawilżający

Olej z nieprażonych pestek dyni polskiej

Odkryłyśmy olej dyniowy u polskiego dostawcy jako niezwykłe żródło witamin (A, C, E, D, K) oraz minerałów. Stosujemy ten niezwykle odżywczy olej w recepturze masła-emulsji do ciała. Korzystamy z jego działania przeciwzapalnego, regeneracyjnego i rozjaśniającego skórę.

Makadamia

Ma piękny bursztynowy kolor. To propozycja nie do odrzucenia dla skóry starzejącej się, olej makadamia regeneruje ją i wygładza. To także ratunek dla skóry z cellulitem. Zastosowałyśmy olej makadamia w naszym maśle-emulsji do ciała o nieziemskim zapachu czekolady;-) masło-emulsja do ciała KAKAOWE

Z orzechów brazylijskich

Skuteczny w walce z niedoskonałościami skóry, jeśli potrzebujesz szybkiej odnowy. Poprawia ukrwienie skóry i świetnie nawilża. Znajdziesz go w naszym maśle-emulsji kawowej: Masło-emulsja do ciała KAWOWE

Słonecznikowy

Jeden z niedocenianych w kosmetyce olejów, u nas znalazł zastosowanie w peelingu do rąk. Używamy formy nierafinowanej ponieważ ma największą zawartość witaminy E. Zawiera naturalnie lecytynę, która świetnie nawilża i działa ochronnie na skórę. Z wodą delikatnie emulguje (łączy się w kremową emulsję), dlatego używaj peelingu na mokre dłonie. Morelowy olej o niezwykle lekkiej konsystencji, bogaty w witaminę A i E. Stosujemy go w naszym kawowym peelingu do ciała wykorzystując jego właściwości nawilżające i wygładzające.

Malinowy, jojoba, arbuzowy, kokosowy i migdałowy

Taki mix olejów użyłyśmy do naszych balsamów do ust. Skomponowałyśmy je z oleju malinowego ze względu na jego właściwości przeciwzapalne i dobrą ochronę przed UV. Użyłyśmy oleju jojoba ponieważ zawiera dużą ilość witaminy E, posiada właściwości regeneracyjne, nawilżające i przeciwzapalne. Przenika przez wszystkie warstwy skóry, ma właściwości hipoalergiczne i przeciwbakteryjne. Olej z pestek arbuza zaś, jest olejem wyjątkowo lekkim i rzadkim, bardzo dobrze się wchłania, nawilża i łagodzi podrażnienia. Cechuje go wysoka zawartość aktywnych biologicznie substancji: prowitamina A, witaminy z grupy B, witamina C i PP.

Składniki aktywne

W naszych recepturach używamy także składników aktywnych. Dobieramy je świadomie, studiując i edukując się z ich właściwości i zastosowania. Można to robić do końca życia! Mamy cel:-)

Kwasy

glukonolakton (kwas PHA pozyskiwany w procesie fermentacji ziaren kukurydzy), który nawilża, przyspiesza regenerację komórek i poprawia kondycję skóry naczyniowej. Kwasy PHA to nowa generacja kwasów hydroksylowych. Posiadają cechy charakterystyczne dla kwasów AHA (mlekowy, migdałowy), jednak działają delikatniej. Nie powodują zaczerwienienia, łuszczenia, czy pieczenia. Ich główną rolą jest nawilżanie.

Witaminy

stosujemy stabilną formę witaminy C (kwasu L-askorbinowego), która nie ulega degradacji w kosmetykach zawierających wodę. Dodatek witaminy C ma za zadanie zmniejszyć przebarwienia i plamy skórne.

Witamina E

Witamina obecna we niemalże każdym naszym kosmetyku. Chroni nierafinowane i tłoczone na zimno oleje przed jełczeniem. Jest to „eliksir młodości”, sprzyja w formowaniu się kolagenu.

Witamina B3 (niacynamid, wit. PP)

Działa przeciwzapalnie, rozjaśnia przebarwienia, zmniejsza wytwarzanie sebum, pomaga przy zmianach trądzikowych. Jest hipoalergiczna. Stosujemy ją w naszym płynie micelarnym do demakijażu twarzy.

Biofermenty

Bambus to najszybciej rosnąca na świecie roślina, w zasadzie to trawa. Doskonale nawilża, wygładza, stymuluje produkcję kolagenu. To bogate żródło krzemionki, która wzmacnia płytkę paznokcia. Dlatego znalazł zastosowanie w naszym serum do rak i paznokci.

Ekstrakty

Aloes działa przeciwzapalnie i ściągająco, przyśpiesza gojenie krostek. Stosujemy ten ekstrakt w naszym płynie micelarnym.

Mocznik i alantoina

Mocznik jest substancją silnie nawilżającą. Znajdziesz ją w naszych kremach do rąk oraz w balsamie do ciała.

Alantoina jest pochodną mocznika. Działa regenerująco i łagodząco. Ułatwia gojenie i odnowę uszkodzonego naskórka, zmniejsza pieczenie, łagodzi, zaczerwienienie skóry wrażliwej. Stosujemy ją w płynie micelarnym i serum do rak i paznokci.

Sorbitol i propanediol

Sorbitol to substancja pochodzenia naturalnego. Wygładza, poprawia elastyczność, reguluje procesy prawidłowej odnowy naskórka.

Propanediol to substancja nawilżająca pozyskiwana z ziaren kukurydzy. Stosujemy go nie tylko do lepszego nawilżania ale także do stabilizacji witaminy C oraz kwasów.

Lanolina, lecytyna

Lanolina jest wydzieliną gruczołów potowo-tłuszczowych owiec i powstaje w procesie oczyszczania surowej wełny owczej. Jest pozyskiwana bez szkody dla zwierząt. Jej skład jest zbliżony do naturalnej warstwy tłuszczowej - sebum, pokrywającego ludzką skórę. Świetnie zmiękcza skórę, likwiduje jej szorstkość. Tworzy pozytywną warstwę okluzyjną, która na długo utrzymuje nawilżenie. Lanolina jest składnikiem niewegańskim i występuje w naszych balsamach do ust oraz w serum do rąk i paznokci.

Lecytyna pozyskiwana jest z ziaren niemodyfikowanej soi. Zmiękcza skórę ułatwiając wnikanie składników aktywnych.

Woski

Wosk Candelilla jest pochodzenia roślinnego. Regeneruje, natłuszcza, wygładza, uelastycznia, zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni skóry.

Wosk pszczeli jest substancją niewegańską. Produkowany rzez pszczołę miodną, bez szkody dla tych owadów. Wykazuje działanie natłuszczające, ochronne i zapobiega wysuszaniu skóry.

Olejki eteryczne

W naszych kosmetykach znajdziesz również naturalne olejki eteryczne: cyprysowy, cedrowy, lawendowy, grejpfrutowy, pomarańczowy, cynamonowy z liści, bergamotka.

Jest to element aromaterapii:-) Olejki są lotnymi związkami, które zostały wyodrębnione z różnych części roślin metodą destylacji lub wyciskania skórki lub miąższu (cytrusy). Mają intensywny zapach charakterystyczny dla danej rośliny. Używamy ich do wzmocnienia działania składników aktywnych.

Olejki cytrusowe - grejpfrut, słodka pomarańcza znoszą napięcie nerwowe, odświeżają i odkażają, pomagają ujędrnić skórę.

Olejek cedrowy Virginia działa uspokajająco i tonizująco, cynamonowy z liści - pobudza krążenie.

Cyprysowy energetyzuje.

Lawendowy regeneruje.

Pamiętajcie jednak, ze olejki eteryczne pomimo wielu zalet są częstymi alergenami i mogą być źle tolerowane przez skórę. W składzie naszych kosmetyków, na etykiecie, zawsze podajemy alergeny, są to zwykle: Linalool, Limonene i Geraniol. Są to naturalne składniki olejków eterycznych.

Jeśli po użyciu kosmetyku nastąpi uczulenie, należy zaprzestać jego stosowania.

Comments

Leave your comment