Theme Option

Theme
Custome Color 1
Custome Color 2
Box-Layout
Background Pattern

Custome background also available in admin.

Background color
Menu Sticky
Jak korzystać z zasobów natury jesienią i zimą
Jak korzystać z zasobów natury jesienią i zimą

Jesień i zima to aura, która jest dla nas trudna. Potrzebujemy czasu żeby przestawić nasz organizm na dobre radzenie sobie z zimnem, wilgocią, mniejszą ilością światła, inną dietą, inną pielęgnacją, innym sposobem dbania o siebie.

Kluczowe jest wzmocnienie organizmu i zatroszczenie się o swoje potrzeby, nauczenie się jak czerpać z natury nawet w tym trudniejszym jesienno-zimowym czasie;-)

Uprawiajmy sport - na zewnątrz, na powietrzu

Sport pomaga dotlenić i wzmocnić organizm. Niweluje stres, który niemal codziennie nam towarzyszy. Nie musi to być intensywny trening, najlepiej wybrać ten rodzaj aktywności, która przynosi nam najwięcej przyjemności!;) Rób to, co lubisz:

  • długie spacery
  • nordic-walking
  • aerobik
  • basen i sauna

Ważne żeby robić coś codziennie, a na pewno regularnie przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. Zobaczysz jak natychmiastowe korzyści (dotlenienie, endorfiny, przemiana materii) wpłyną na Twoją motywację i chęć do dalszej aktywności. Rutyna jest istotna.

Co jeszcze możemy czerpać z natury i pomóc sobie?

Sen

Odpowiednia ilość snu jest kluczowa dla regeneracji i budowania odporności na choroby i infekcje. Istotne jest ile godzin śpisz i w jakich przedziałach godzinowych. Potrzebujemy średnio na regenerację 7-9 godzin snu. Najlepszy sen to ten od 22.00 do 6-7 rano.

Aby poprawić jakość snu ważnych jest kilka rytuałów:

  • na 1-2 godziny przed snem odstaw urządzenia emitujące niebieskie światło
  • wypij gorącą ziołową herbatę
  • wycisz układ nerwy, np. kładąc się na specjalnej macie z kolcami
  • wywietrz sypialnię
  • zasłoń okna przed światłem z zewnątrz

Dieta

W okresie jesienno zimowym zadbajmy o kiszonki w diecie. Jest to najbardziej znany i naturalny sposób na poprawienie odporności.

W czym tkwi ich skuteczność? Powstają w naturalnym procesie i zawierają potrzebne kultury bakterii, które wspierają odporność. Korzystnie działają na jelita, wzmacniają barierę ochronną i pomagają przezwyciężać infekcje. Dodatkowo, są dobrym źródłem witaminy C. To nie tylko ogórki kiszone czy kapusta ale taże wszelkie zakwasy do picia, np. z buraków.

Hartowanie organizmu

Chłód wzmacnia organizm, pobudza krążenie. Hartowany organizm lepiej znosi chłód, nie marzniemy na mrozie, rzadziej chorujemy. Wystarczy zacząć małymi krokami, od krótkich naprzemiennych pryszniców (ciepły, chłodny) i spróbować porannych chłodnych na koniec kąpieli.

Połączenie tych wszystkich rytuałów: diety, snu, ruchu, hartowania przyniesie nam szybko wymierne korzyści. Warto wprowadzić je do codziennej rutyny i zamienić w zdrowy nawyk. Z każdym dniem będzie łatwiej;)

Powodzenia!